Speciaalclub
Natuurbroed
Gouldamadine
Nederland
Ingelogd als: Gast
Skip Navigation LinksHome > Gouldamadine > Voeding > Wilde zaden

Wilde zaden voor de gouldamadine

Laastste update op 17-8-2009

Paardenbloem ( Wikipedia of Wilde Planten )
PaardebloemHet zaad van dit bij iedereen bekende “onkruid” wordt door veel vogels met graagte gegeten. De zaadjes kunnen het beste worden geoogst als de bloem is uitgebloeid en de witte pluisjes net zichtbaar worden. Als u dan de knoppen verzamelt en de witte pluimpjes er afknipt, kan het zo aan de vogels worden gegeven. Ze zijn er dol op en voeren er hun jongen goed mee. De paardenbloem is een vroegbloeier en in het voorjaar tot eind mei te oogsten.

Perzikkruid
PerzikkruidMisschien niet direct zo bekend maar het komt toch veelvuldig voor, vooral op braakliggend terrein. De zaadtrosjes zijn vanaf juli tot in de herfst gemakkelijk te oogsten. De stengel kan het beste worden afgeknipt onder het zaadtrosje. De plant vormt dan een nieuwe oogst. Het zaad kan ook worden gedroogd om er een wintervoorraad van aan te leggen.

 

Vogelmuur  (Wikipedia)
VogelmuurMogelijk het meest bekende en gevoerde onkruid aan onze vogels. Het komt overal voor en meestal worden de groene blaadjes gevoerd. De vogelmuur met de witte bloempjes is geschikt om aan de vogels te geven. Het voordeel van dit onkruid is dat dit het gehele jaar kan worden geoogst. Een andere variëteit die veel op vogelmuur lijkt bezit roze bloempjes en is voor onze vogels giftig; dus toch oppassen als u niet zeker weet met welke soort u te maken heeft.

Bijvoet
Daar dit onkruid een voorkeur heeft voor zandige grond is het meestal te vinden in bermen, bosranden, tuinen en braakliggende grond. Bijvoet heeft talrijke kleine gele tot roodbruinachtige bloempjes die tegen de stengels staan en ze verspreiden een aangename geur. De bijvoet bloeit van juli tot november. Als de zaden rijp zijn kunnen die met de blote hand van de stengels worden gestroopt. Ook kan de struik in zijn geheel worden ophangen in de volière.
Bijvoet is één van de oudste bekende geneeskrachtige kruiden tegen allerlei kwalen.

Melkdistel
Ook een veel voorkomend onkruid. Het heeft kleine gele bloempjes en kan op dezelfde manier worden geoogst als de paardenbloem. Het is vanaf juni tot in de herfst te oogsten.

Grassoorten
En natuurlijk niet te vergeten de verschillende grassoorten die in ons land voorkomen. Ze kunnen allemaal aan de vogels worden gevoerd en daar niet alle grassoorten tegelijk bloeien en dus rijp zijn, zijn ze van het voorjaar tot in de herfst te oogsten.

Top