Speciaalclub
Natuurbroed
Gouldamadine
Nederland
Ingelogd als: Gast
Skip Navigation LinksHome > Gouldamadine > Voeding > Voedingsstoffen

Voedingsstoffen

Laastste update op 18-8-2012

De voeding die dieren en ook de gouldamadine binnenkrijgt is onder te verdelen in de volgende componenten:


Vocht:
Elke voedingsstof bevat in meer of mindere mate een hoeveelheid vocht. Vocht heeft geen voedingswaarde maar de gouldamadine heeft voor de spijsvertering ook een hoeveelheid vocht nodig en door water te drinken wordt dit op peil gebracht. Een hoger gehalte aan vocht in de voedingsstof maakt dit eerder aan bederf onderhevig.

Eiwitten:
Eiwitten zijn een zeer belangrijk component van de voeding. Het zijn bouwstenen voor de spieren, organen, bloed, hormonen, etc. De meeste eiwitten worden door de gouldamadine opgebouwd en daarvoor worden diverse aminozuren gebruikt. Belangrijk daarbij is dat er in voldoende mate aminozuren beschikbaar zijn. Deze worden gehaald uit het aanbod van eiwitten uit de voeding. Niet alle aminozuren van eiwitten uit de voeding zijn voor de vogels beschikbaar dus het is belangrijk de juiste eiwitten aan te bieden.
Er zijn 23 verschillende aminozuren en de gouldamadine heeft elk aminozuur in meer of mindere mate nodig. Een aantal aminozuren zijn vanuit de voeding in mindere mate beschikbaar dan de behoefte van de gouldamadine en we spreken in dat geval van essentiele aminozuren. Het gaat hierbij vooral om de aminozuren Lysine, Methionine, Cistine en Tryptofaan.

Vetten:
Vetten zijn energieleveranciers. Belangrijk is dat de gouldamadine de juiste vetten binnenkrijgt. Bij de vetten maken we onderscheid in verzadigde en onverzadigde vetten en deze laatste zijn het meest gezond. Plantaardige vetten bevatten veel onverzadigde vetten en daarom is het goed onze gouldamadine zoveel mogelijk plantaardig vet zoals uit zaden aan te bieden.

Ruwe Celstof:
De voeding van vogels bevatten meestal lage gehaltes aan ruwe celstof. Een vogel kan met dit bestandeel uit de voeding ook weinig doen. Het is ook niet voor niets dat ze de zaden pellen en de schil, die hoofdzakelijk uit ruwe celstof bestaat, weggooien.

Ruw As:
In As zitten alle mineralen die weer op te splitsen zijn in macro-elementen en spoorelementen.
De macro-elementen zoals Calcium, Fosfor, Magnesium, Kalium, Natrium, Silicium en Chloor zijn belangrijk voor de opbouw van botten en productie van veren en eieren. Silicium komt voor als kiezel (siliciumoxide) en heeft vooral een mechanische werking in het spijsverteringssysteem om de voedingsstoffen fijn te malen.
De spoorelementen zoals Koper, Jodium, Zink, Selenium, Mangaan, etc zijn in lage concentraties aanwezig maar zijn essectieel bij bepaalde lichaamsprocessen als bouwstof of als katalysator.

Overige koolhydraten:
Dit is de rest wat niet onder de eerder genoemde componenten valt. Hoofdzakelijk zijn dit de suikers en zetmeel maar hieronder vallen ook bv de vitaminen. Suikers en zetmeel wordt hoofdzakelijk als energieleverancier gebruikt en het overtollige wordt omgezet in lichaamsvet wat vervetting van de vogel in de hand kan werken.
Vitaminen zijn de broodnodige stoffen om het vogellichaam goed te laten functioneren. Ze zijn noodzakelijk voor allerlei belangrijke processen die zich in het vogellichaam afspelen, zoals het omzetten van voedsel in energie, bevruchting, afweer tegen ziekten en o.a. herstel van weefsel.
Er zijn twee groepen vitaminen te onderscheiden, de vetoplosbare en de wateroplosbare vitaminen. Enkele vitaminen worden in het lichaam aangemaakt en vaak uit stoffen uit de voeding en die worden dan pro-vitaminen genoemd.

Top