Speciaalclub
Natuurbroed
Gouldamadine
Nederland
Ingelogd als: Gast
Skip Navigation LinksHome > Gouldamadine > Voeding > Voedingspatroon

Voedingspatroon van de gouldamadine

Laastste update op 25-5-2009

In de vrije natuur wordt het leefpatroon van de gouldamadine bepaald door het aanbod van zaden die op dat moment beschikbaar zijn. Ook in de avicultuur moeten we van deze wetenschap gebruik maken om de gouldamadine optimaal voor te bereiden op het broedseizoen.

De levenscyclus van de gouldamadine in gevangenschap
Zoals al eerder aangegeven zijn er drie periodes in de levenscyclus van de gouldamadine die elk hun eigen voedselpatroon hebben. De drie verschillende basisdiëten zijn (kweek-, rust- en ruiperiode) noodzakelijk om te voldoen aan de behoeften van de gouldamadine in gevangenschap en ze in goede conditie te houden.

De jeugdperiode
Omdat de jonge gouldamadine in een groeiperiode zitten naar volwassenheid, vraagt dat een energierijke voeding. De jonge gouldamadinen dienen dan ook een eiwitrijk dieet te krijgen totdat de rui voltooid is. Voor het volledig uitgroeien van de jonge gouldamadinen is het belangrijk dat ze tevens over een grote vliegruimte kunnen beschikken.

De ruiperiode
Oude vogels die uit de kweek komen dienen op hetzelfde dieet te worden gehouden totdat de rui voltooid is. De rui kan bij een gouldamadine worden gestimuleerd door het verwijderen van de nestkastjes. Ook een verhoging van de temperatuur en/of luchtvochtigheid heeft een positief effect op het bevorderen van de rui.

De rustperiode
Dit is de periode waar de vogels zoals de naam al aangeeft op rust zijn. Er vinden geen bijzondere activiteiten plaats waarbij de vogels extra inspanning moeten leveren. Een rustdieet houdt in dat ze in staat moeten zijn om in goede conditie te blijven.

Periode vlak voor de kweek
In de natuur is dit de periode met de grootste voedselschaarste. In deze periode kunnen ze op een eenvoudig dieet worden gezet. Hebben ze een te veel aan vet dan tonen ze dat vooral in de keel en op de buik. Om te controleren hoe vet de vogels zijn kunnen de veren worden weggeblazen. Om de broedperiode in te gaan mogen ze niet vet zijn en slechts weinig vet tonen op de buik.

De kweekperiode
Dit is de meest veeleisende tijd in het vogelleven, essentieel is dat er een rijk eiwitrijk dieet moet worden verstrekt, dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de ouders om hun jongen groot te brengen.

Top