Speciaalclub
Natuurbroed
Gouldamadine
Nederland
Ingelogd als: Gast
Skip Navigation LinksHome > Gouldamadine > Voeding > Aanvulling op de voeding

Aanvulling op de voeding

Laastste update op 25-5-2009

Appelazijn
Met het toevoegen van appelazijn aan het drinkwater wordt dit verzuurd.  Als dosering kan ongeveer 1,5 ml per liter drinkwater worden toegepast. Hierdoor zal de pH-waarde in de krop voldoende zakken om de schimmelvorming te doen afnemen.

Biergist
Biergist is een bron van natuurlijke vitaminen en staat bekend om zijn hoog vitamine B gehalte. Naast dit vitamine B-complex is het ook rijk aan andere vitaminen, essentiële aminozuren en mineralen die het lichaam in belangrijke mate nodig heeft. Zo draagt biergist in belangrijke mate bij aan de groei en ontwikkeling van de jonge gouldamadinen.

Dierlijke voedingsstoffen
Om een optimale groei te verkrijgen dient de gouldamadine de beschikking te hebben over dierlijke eiwitten. In een goed eivoer zitten voldoende dierlijke eiwitten, maar toch willen de meeste kwekers nog iets extra’s geven. Als dierlijk eiwit worden dan meestal diepvries pinkies en/of miereneieren aan het eivoer toegevoegd.

Eierschalen
Eierschalen worden door veel gouldamadinekwekers aan hun vogels verstrekt. Voordat ze aan de vogels kunnen worden verstrekt dienen ze gekookt te worden of verhit in de magnetron om het gevaar voor besmetting door o.a. salmonella te voorkomen.
De eierschalen kunnen het beste regelmatig worden verstrekt en zeker in het broedseizoen, wanneer de pop eieren moet leggen.

Groenvoer
Het regelmatig verstrekken van groenvoer zal de spijsvertering bevorderen en een goede spijsvertering zorgt ervoor dat alle essentiële voedingsstoffen door de darmen zullen worden opgenomen. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat het groenvoer niet in overdaad wordt gegeven. Voorbeelden van groenvoer zijn sla, andijvie, boerenkool, spinazie en witlof. Zo ook blaadjes van de paardebloem alsook het overbekende muur.

Honing
Honing is een natuurlijk product dat voor ongeveer 80% uit suikers bestaat en is een product dat door bijen wordt gemaakt uit de nectar van bloemen. Honing is een rijke energiebron en één van de oudste door de mens gebruikte voedingssupplementen. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een ontgiftende en ontstekings remmende werking. Vloeibare honing kan worden toegediend door toevoeging aan het eivoer dat er rul mee gemaakt kan worden.

Propolis
Propolis wordt ook wel een natuurlijk antibioticum genoemd. Het is een voedingsstof die van nature rijk is aan aminozuren, vitaminen en sporenelementen. Het heeft een natuurlijke werking tegen bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten. Door deze eigenschappen optimaliseert het de natuurlijke afweersystemen waardoor de conditie van de vogels verbetert en instand houdt en daardoor bijdraagt aan een gezondvogelbestand.
Aan propolis wordt een antivirale en antibacteriële werking toegekend. Het remt de groei van schimmels en stimuleert de natuurlijke afweer van het lichaam tegen infecties. Propolis kan gedoseerd worden toegediend via het drinkwater.

Kiemzaad
Niets is zo omstreden bij de kweek van gouldamadinen als het kiemen van zaden. De één zweert er bij en een ander moet er niets van hebben. Vooral tijdens de kweektijd is gekiemd zaad een goede aanvulling op het dagelijkse menu, maar bij het gebruik dient wel de nodige zorg in acht genomen te worden.
Indien gekiemd zaad niet goed wordt behandeld zal er snel schimmelvorming optreden wat de gezondheid van de gouldamadine zeker niet ten goede zal komen. Is er schimmelvorming opgetreden of ruikt ook het zaad onfris dan is de kans groot dat het zaad bedorven is. Het kan dan beter niet meer aan de gouldamadinen worden verstrekt.

Sepia
Sepia draagt in belangrijke mate bij aan de kalkvorming. Sepia is het rugschild van de inktvis en wordt opgehangen in de volière of broedkooi, de vogels kunnen dan naar behoefte van eten.

Spirulina
Spirulina is een natuurlijke plantaardige voedingsstof van een groene algensoort en staat bekend als een bron van hoogwaardige voedingsstoffen. De algen bevatten een veelheid aan mineralen, aminozuren, sporenelementen, enzymen en vetzuren. Spirulina is door zijn hoog aminozuurgehalte zeer voedingrijk en is tevens een rijke bron van het vitamine B-complex.

Trosgierst
Elke liefhebber kent dit wel en het zal ook bij iedere liefhebber in de volière aanwezig zijn. Vooral onder gouldamadinekwekers is dit een populaire en veel gebruikte zaadsoort. De kleine relatief zachte zaadsoort is uitermate geschikt bij het opgroeien van jonge gouldamadinen. Bijna elke gouldamadine is verzot op trosgierst, maar ook hier geldt, overdaad schaadt. Vooral als ze veel trosgierst krijgen aangeboden. Een overdaad aan trosgierst geeft een veel te eenzijdige voeding en de gouldamadine kan zo niet in al zijn voedingsbehoeften voorzien, maar dat geldt natuurlijk voor elke eenzijdige voeding.

Top